Kasvattaminen

Suoritin kasvattajan peruskurssin vuonna 2017. Kaksi vuotta tämän jälkeen anoin kennelnimen ja samana vuonna syntyi ensimmäinen villakoirapentueeni. En näe itseäni yhden rodun ihmisenä ja siksi kasvatan tällä hetkellä sekä villakoiria että pieniamerikanpaimenkoiria, sekä tulevaisuudessa toivottavasti myös australianpaimenkoiria. Painotan kasvatustyössäni erityisesti terveyttä ja hyvää luonnetta, mutta kunnioitan rodunomaista ulkonäköä. Vaikka tarkastelen jalostuskoirieni sukulinjat hyvin tarkasti, pyrin keskittymään koiraan enemmän yksilönä osana kokonaisuutta. Minulle ei ole niin tärkeää onko koira käyttö- vai näyttölinjainen, jos se ja sen sukulaiset useammassa polvessa miellyttävät minua luonteeltaan, ulkonäöltään ja terveydeltään.

Minulle kasvattajana ehdottomasti tärkeimpiä arvoja ovat kasvattajan avoimuus ja rehellisyys sekä koirien terveys. Tämä on johtanut siihen, että haluan kartoittaa erityisesti jalostukseen käytettävien yksilöiden terveystilanteen mahdollisimman laajasti. Mielestäni terveys ei kuitenkaan tarkoita pelkästään hyviä terveystuloksia tai sairauksien puuttumista, vaan kokonaisvaltaisesti koiran terveyttä ja hyvinvointia.

Terveellä koiralla on tasapainoinen rakenne ilman liioiteltuja piirteitä ja se pystyy liikkumaan vaivatta monipuolisissa ympäristöissä kaikissa askellajeissa, eikä sillä ole ylitsepääsemättömiä haasteita esimerkiksi hyppytekniikan kanssa. Rakenteessa olevat ongelmat ja puutteet näkyvät herkästi esimerkiksi jumeina ja kolotuksina ja vaikuttavat näin suoraan koiran hyvinvointiin. 

Puhun usein suunnilleen täysjärkisestä koirasta. Sellaisella koiralla on hyvä luonne ja hermorakenne. Kuitenkin hyvällä luonteella ja hermorakenteella varustettu koira voi tarkoittaa hyvin eri asioita eri ihmisille. Suunnilleen täysjärkinen koira on helppo koira arjessa ja harrastuksissa, se ei ole arka tai aggressiivinen ja se pääsee ikävistä kokemuksista yli kohtalaisen helposti. Tervepäinen koira selviytyy helposti arjen haasteista ja erilaisista harrastuksissa eteen tulevista tilanteista. Kun koiralla on ne peruspalikat kohdallaan, aika paljon riippuu kouluttajasta ja hänen asenteestaan. Don't wait for the perfect dog. Take the dog and make it perfect.

Terveystutkimukset kertovat koirasta objektiivisesti paljon sellaista, mitä ihmissilmällä ei näe. Jalostuskoirani terveystutkitaan laajasti (mm. silmät, polvet, luustokuvat, geenitestit) ja kannustan myös kasvattini tutkimuksiin. Koska käytän jalostukseen myös muita kuin omia koiria, en aina pysty vaatimaan kaikkia haluamani terveystutkimuksia. Haluan kuitenkin kartoittaa mahdolliset riskit mahdollisimman laajasti pentuetta suunnitellessani. 

Pentu meiltä?

Pennut kasvavat kotioloissa ihmisten ja toisten koirien kanssa. Niitä totutetaan pienestä pitäen erilaisiin ihmisiin, koiriin, tilanteisiin ja ympäristöihin. Pentujen kanssa vietetään aikaa yhdessä pentueen kanssa, mutta ne saavat myös yksilöllistä aikaa ihmisen kanssa, jotta pentu pääsee sopivasti harjoittelemaan myös itsenäisyyttä. Pennuille tarjotaan erilaisia ikä- ja kehitystasoon sopivia haasteita ja niillä on aina runsaasti leluja tarjolla. 

Useimmat paimenkoirapennut ovat olleet luovutukseen riittävän kehittyneitä noin 7-8 viikon iässä, kun taas villakoirat vaikuttavat valmiilta uusiin koteihin hieman vanhempana, noin 8-9 viikon ikäisinä. Pentujen kehitys on erittäin yksilöllistä ja siksi voi olla vaikea arvioida tarkkaa luovutusajankohtaa, sillä haluan olla varma, että pentu on riittävän kehittynyt selvitäkseen suuresta elämänmuutoksesta muuttaessaan uuteen perheeseen. 

Myyn pennut ensisijaisesti perhneejäseniksi, mutta etusijalla ovat aktiivisesti ja tavoitteellisesti harrastavat perheet sekä erityisesti sellaiset ihmiset, joilla on aiempaakin koiraharrastustaustaa. Villakoira ja pampai ovat älykkäitä ja energisiä rotuja, jotka kaipaavat tekemistä ja joilla riittää potentiaalia harrastus- ja kisakentille. Säännöllisesti harjoituksissa ja kursseilla käyvä koirakko saa myös helpommin apua mahdollisiin arjen ongelmiin, joten näin pystyn myös luottamaan siihen, että tarvittaessa kasvattini ovat ammattilaisten käsissä. Tosin, harrastava koira saa yleensä tarpeensa tyydytettyä harrastusten parissa niin hyvin, että ongelmatilanteita ei välttämättä pääse edes syntymään tai ainakin niihin pystytään puuttumaan hyvin varhaisessa vaiheessa. En kuitenkaan pysty lupaamaan harrastustykkiä tai showchampionia, sillä pentu muuttuu kasvaessaan hyvin paljon.

Pennut luovutetaan madotettuina, sirutettuina ja eläinlääkärin tarkastamina noin 7-9 viikon iässä. Pennut saavat mukaansa yksinkertaisen pentupaketin, joka helpottaa uuden elämänvaiheen alkumetrejä sekä pentuohjeet ja kahden kasvattajan, minun ja äitini, elinikäisen tuen. Paimenpennut käyvät myös silmätarkeissa ennen luovutusta. Pienehköt pentueet pyrin käyttämään kraniosakraaliterapiassa, mutta isompien pentueiden kohdalla on haastavaa saada kaikki pennut väsytettyä niin, että ne jaksaisivat riittävästi rauhoittua käsittelyyn (käsittelystä ei ole oikein hyötyä, jos pentu yrittää koko ajan vain mennä tuhatta ja sataa). 

Aktiivisen harrastamisen lisäksi toivon, että kasvatit käyvät terveystutkimuksissa n. kahden vuoden iässä. Toivon myös, että kasvatinomistajat ovat yhteydessä niin hyvässä kuin pahassa ja jokainen pennunomistaja voi itse määritellä kuinka tiiviisti haluaa minuun olla yhteydessä. Toivon kuitenkin kuulevani pennuista säännöllisesti. Järjestämme myös yhteistreenejä ja tapaamisia, joihin toivon kasvattieni osallistuvan. Saan arvokasta tietoa kasvatustyöni tuloksista päästessäni tapaamaan työni tuloksia niiden eri elämänvaiheissa. 

Pennuista kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä sähköpostitse: teamjustjoo@gmail.com. En pidä virallista pentujonoa, vaan valitsen jokaiselle pennulle sopivimman kodin riippumatta siitä, milloin kukakin on ollut yhteydessä. Pyrin vastaamaan kaikkiin viesteihin, mutta pentukyselyitä tulee paljon. Jos et ole saanut vastausta, olethan uudelleen yhteydessä. Kerrothan itsestäsi ja koirataustastasi sekä millaista pentua olet etsimässä ja oletko kiinnostunut jostain tietystä koirasta tai pentueesta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Värillä ei väliä kuha on merle

G- pentue

Keinosiemennys