Keinosiemennys


Käytin tänä vuonna ulkomaalaista urosta kahdessa pentueessa. Koronarajoitusten ja pääsykokeiden takia matkustaminen Ruotsiin lyhyellä varoitusajalla oli haastavaa ja päädyimme lopulta keinosiementämään nartut pakastespermalla. Keinosiemennys oli minulle entuudestaan hyvin tuntematonta maaperää ja vaati useita kymmeniä ellei satoja tunteja selvitystyötä. Tietoa oli levitelty hajanaisesti ja se oli osittain jopa ristiriitaista. Silloin päätin, että jahka saadaan omat pennut vain rekisteröityä, niin yritän kasata kertomuksen meidän projekteista jonkinlaiseksi punaiseksi langaksi tai ohjenuoraksi niille, joille keinosiementäminen oli yhtä vierasta kuin minulle alkuvuodesta. Rotu on pieniamerikanpaimenkoira ja kyseessä on Justjoo C- ja D- pentueet, joissa kummassakin isänä oli Ruotsissa asuva jenkkituonti Cross L's Rebel In Red "Rebell".

ALKUSELVITYS

Kun uros oli valittu, piti vielä tarkistaa PEVISA. PEVISA:sta lisää täältä. Pampain kohdalla se tarkoitti tuolloin käytännössä sitä, että koiralta piti tutkia lonkat ja silmät eikä yhdistelmä saanut olla merle x merle - tai töpö x töpö -yhdistelmä. HUOM! Nämä ohjeet koskivat myös ulkomaisia uroksia. Joidenkin rotujen kohdalla on seuraava lisäkohta:"Ulkomaisia uroksia koskevat poikkeukset". Esimerkiksi pampain PEVISA muuttuu ensi vuonna siten, että koiralta vaaditaan myös kyynärlausunto (raja-arvona 1), mutta lisäkohdassa tarkennetaan, ettei sitä vaadita ulkomaiselta urokselta.

Tämän jälkeen valittiin firma, joka hoitaisi sperman tuonnin, säilytyksen ja siementämisen. Me päädyimme Turun Vetmastersiin. Muita vaihtoehtoja ovat mm. Reprovet Espoossa, Evidensia Tampereella (muilla Evidensioilla onnistuu tuorespermalla siementäminen) ja ilmeisesti myös osassa Omaeläinklinikoista pystytään siementämään pakastespermalla. 

Sperman keräys onnistui meidän näkökulmasta erittäin helposti, sillä sen hoiti täydellisesti uroksen omistaja. Yhteydet Suomen ja Ruotsin välillä toimivat helposti ja meidän piti vain ilmoittaa asema minne sperma kuljetetaan ja maksaa sperman kuljettamiseen tarkoitettu tankkivuokra. Yhteydet Suomen ja Ruotsin välillä ovat tiiviit, joten en osaa sanoa sujuisiko kaikki yhtä näppärästi, jos sperma tuotaisiin esimerkiksi Euroopan ulkopuolelta ja sitä kannattaakin selvittää suoraan eläinlääkäriasemalta.


KEINOSIEMENTÄMINEN

Juoksujen alettua ryhdyttiin seuraamaan progesteronitasoja. Progeista voit lukea lisää täältä. Ensimmäiset proget otettiin Inuvetissä Hämeenkyrössä. Kotiutusohjeissa saimme seuraavanlaiset suositukset liittyen astutus- ja siemennysajankohtiin:

Normaali astutus: 5-15 ng/ml 
Jäähdytetty tuorespermakeinosiemennys: 10-15ng/ml
Pakastespermakeinosiemennys: 15-20 ng/ml

Progesteronitesteissä haastavaa on se, että kaikilla klinikoilla ei ole mahdollista saada tuloksia samana päivänä. Käytännössä tämä toimi niin, että koiralta otettiin testi maanantaina, tulos saatiin tiistaina ja siemennys tapahtui keskiviikkona. Ellillä oli proget 16,1 ng/ml ja se siemennettiin kahden päivän kuluttua tästä. Räksyllä proget olivat 9,45 ng/ml ja se siemennettiin myös kahden päivän kuluttua. 

Elli sai kaksi ja Räksy kahdeksan pentua, joista yksi syntyi kuolleena. Ellillä oli aikaisemmin ollut yksi neljän pennun pentue ja Räksyllä on ollut yhdeksän ja seitsemän pentua aikaisemmissa pentueissaan. Varovasti voisi ehkä arvioida, että Ellin siemennys tapahtui vähän myöhään, kun taas Räksyn kohdalla ajankohta oli parempi. Kummatkin koirat siemennettiin kerran kahdella oljella (0,25ml). Ellin keinosiemennys tapahtui 6.5. ja pennut syntyivät 7.7., kun taas Räksy siemennettiin 12.5. ja pennut syntyivät 10.7. Käsittääkseni keinosiementäessä synnytyksen laskettu aika on hieman normaalia 63 vuorokautta aikaisemmin, n. vuorokausilla 57-59. 

REKISTERÖINTI

Tässä kohtaa kannattaa vilkaista, mitä Kennelliitto mainitsee keinosiemennyksestä ja rekisteröimisestä. Itse varmistin uroksen omistajalta, että spermasta on olemassa eläinlääkärin todistus sperman alkuperästä. Kokeneiden ja ennenkin yhteistyötä tehneiden eläinlääkäreiden ansiosta tämä sujui erittäin näppärästi. 

Lähetin Kennelliittoon kopiot uroksen sukutaulusta, kivestodistuksesta, lonkkalausunnosta sekä minun ja uroksen omistajan välisestä sopimuksesta, jossa uroksen omistaja luovuttaa sperman käyttöoikeuden minulle. Lopulta vaadittiin vielä uroksen omistajan hyväksyntä rekisteröinnille, eli pelkkä sperman käyttöoikeus ei ainakaan tässä tapauksessa riittänyt. Sopimus pentueiden rekisteröimisestä oli ihan omin kätösin tehty ja kirjasin siihen ylös vanhempien ja pentujen tiedot (viralliset nimet, mikrosirunumerot, värit, syntymäajat) ja kylkeen vielä pentueilmoitusten numerot. Rekisteröintien käsittelijä oli tyytyväinen ja pennut saatiin rekisteröityä.

Kannattaa Kennelliitosta suoraan etukäteen tarkistaa mitä todistuksia vaaditaan ja mitkä todistukset voidaan hyväksyä.

MAKSUT

Kallista lystiä. Kaksi spermankeräystä, tankkivuokra ja kuljetus maksoi noin 1300 euroa ruotsalaiselle klinikalle. Kaksi spermankeräystä samana päivänä siksi, että spermaa haluttiin yhteensä kolmelle nartulle.  Siihen päälle progetestit n. 60e/kpl, keinosiemennys 380e ja 500e (Räksy siemennettiin pyhäpäivänä). Lisäksi vielä kaikki urokseen liittyvät maksut, eli astutus- ja pentumaksut, jotka olivat noin 20% pennun hinnasta. Yhdeksästä pennusta kotiin jäi käytännöllisesti katsoen kolme, sijoitukseen yksi ja yksi pentu meni EJ-rekisteriin alennetulla hinnalla. Lopuksi maksettiin myös kulut ja vaivannäkö pentujen hoitajalle, eli allekirjoittaneen äidille sekä tietenkin rekisteröintikulut. 

OMIA FIILIKSIÄ

Aika kultaa muistot ja ehkä siksi sanonkin, että näin jälkeenpäin ajateltuna homma toimi helpommin kuin olin ajatellut. Kennelliiton kanssa meni hieman pilkun viilaamiseksi erilaisten todistusten kanssa, mutta uroksen omistaja oli kärsivällinen ja lähetti kaikki tarvitsemani todistukset ja allekirjoitti kaiken pyytämäni. Suurin yllätys itselleni oli se, kuinka helposti spermat saatiin klinikalle. Piti vain itse ilmoittaa klinikan nimi ja sen jälkeen piti murehtia oikea siemennysajankohta ja rekisteröintiasiat.


MUISTILISTA:

1. Varmista, että uroksella on kaikki tarvittavat liitteet ja todistukset pentueen rekisteröintiä varten ja tarkista Kennelliitosta, että ne ovat hyväksyttyjä. Tällaisia todistuksia voi olla esimerkiksi: astutustodistus, sperman omistusoikeustodistus (esim. uroksen omistajan allekirjoittama luovutustodistus, josta ilmenee kenelle sperman käyttö/hallinta on luovutettu).
2. Valitse klinikka, joka hoitaa siemennyksen. Sama klinikka auttaa myös sperman tuonnissa.
3. Spermanoton yhteydessä vaadi myös spermanottotodistus, joka sisältää uroksen tiedot. Spermanottotodistus kulkee sperman mukana. 

Toivottavasti tässä oli kaikki! Tulen varmaan päivittelemään postausta aina, kun jotain palautuu mieleen. 

Hyödylliset linkit:
2. Koirien Spermapankki - Vetmasters - Tiivis tietopaketti; sperman otto, tuonti, vienti ja säilytys, UKK

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Värillä ei väliä kuha on merle

G- pentue